Tält

Tält

Hur väljer jag rätt tält?


Vilken årstid du ska tälta på har stor betydelse för vilket tält som passar just dig. Hur många är det som ska bo i tältet? Ju större tältet är, detså mer ökar vikten på tältet.


Titta på hur miljön kan påverka din tältplats. Är det sommar och barnen ska ha övernattning i trädgården? Då kan det vara bekvämt med ett större tält. Men ska du ut och vandra i flera långa sträckor, så är det minsta möjliga sovplats och därmed lägsta möjliga vikt som gäller.

Tips för att hålla dig varm under natten

  • En flaska med varmvatten hjälper dig att hålla dig varm. Koka upp vatten och häll i en medhavd flaska innan du går och lägger dig.
  • Håll igång innan läggdags! Få upp pulsen och därmed din kroppsvärme.
  • Ät mat strax innan läggdags, det hjälper kroppen att reglera sin kroppstemperatur. Var försiktig med att dricka för mycket vatten innan du ska sova, så slipper du förhoppningsvis kliva ur den varma sovsäcken för att uträtta dina behov!

Att tänka på!

  • Det finns olika material och kvaliteter i tältdukarna, där bland annat ytbehandling och vattenpelare kan vara värt att titta närmre på. Ett lite dyrare tält har som regel lättare att ”andas”, vilket innebär att kondensen försvinner ur tältet och gör inneklimatet betydligt mer behagligt.
  • Ta alltid med dig extra tältpinnar innan du ger dig iväg med tältet. Det är mycket som kan hända ute i naturen, och det är inte ovanligt att någon tältpinne råkar ge vika. 
  • Se till att tältet är spänt, särskilt om det regnar. På en spänd tältduk rinner vatten av vilken minskar risken att det läcker in vilket kan ske om en mindre vattenpöl bildas och trycker på duken under en längre tid. 
  • Se alltid till att montera upp ditt nyinköpta tält en gång i trädgården – eller i en park – innan du åker iväg för att säkerställa att det är komplett, och att du vet hur du ska göra. Minsta lilla fundering på hur det ska stagas upp kan bli ett stort problem om det börjar bli sovdags mitt ute i skogen, och regnet börjar droppa…
  • Var noga med att kontrollera att tältet är torrt innan du packar ihop det.